Beleven – vastleggen – herleven.

Sensor cleaning

Sensor cleaning

Vroeg of laat overkomt het ons allemaal: stof op de sensor van onze digitale spiegelreflexcamera.
Je bent foto’s aan het bekijken en elke keer valt je op dat er ëën of meerdere zwarte puntjes op dezelfde plek verschijnen. De ene keer is het zwarte puntje of vlekje duidelijker waar te nemen, maar elke keer zit ie wel op dezelfde plek. Vooral als je fotografeert met een klein diafragma (hoge f-waarde) dan komt dat plekje weer terug. Waarschijnlijk zit er stof op je sensor.
sensor_cleaning

Controleren op stof.
Allereerst moet je controleren of het echt om stof gaat. Maak daarom een paar foto’s van egale onderwerpen (behang, wolken, een A4-tje) en bekijk de foto’s op 100% op een computer. Zit er elke keer eenzelfde zwart puntje op dezelfde plek, ingezoomd of uit gezoomd? Dan kan dat een stofje zijn.

Hoe voorkom je stof op de sensor?
Stof komt vaak binnen wanneer er gewisseld moet worden van lens. Er zijn fotografen die zeggen dat je daarom zo min mogelijk lenzen moet wisselen. En daar hebben ze ergens ook zeker gelijk in, alleen voorkom je het daar niet mee. Als je een lens heb met bewegende onderdelen aan de buitenkant, bijvoorbeeld de enorme toeter die verschijnt bij de Canon EF 70-300 mm lens, dan kan het niet anders dan dat er op een of andere manier stof in de lens / camera komt.

Lens wisselen.
Een manier om stof te verminderen is om de camera op de kop te houden tijdens het wisselen van een lens. Je richt de achterkant van de camera (waar het display en knoppen zitten) naar boven, zodat de lens naar onder hangt. Je draait de lens los en zet de camera direct op de tweede lens. Draai snel de stofkap op het uiteinde van de eerste lens. Op die manier voorkom je zoveel mogelijk dat er stof in de lens of camera komt.

Conclusie.
Al met al is stof een vervelende aanwezigheid op foto’s. Het kan storende puntjes op foto’s geven en als je veel foto’s hebt gemaakt kan je nog lang bezig zijn met corrigeren. Wees daarom voorzichtig bij het wisselen van je lens en houd je apparatuur goed schoon! Een andere optie is om de stof en vlekken op foto’s weg te halen met Adobe Lightroom of Photoshop.
Hoe zorgvuldig je ook bent, stof is niet te vermijden en ook als je géén lenzen wisselt, dan zul je op den duur toch wel eens een stofje aantreffen op je foto’s.

Tarief van het professioneel reinigen van de sensor:
€ 25,- 
Sensor Cleaning wordt uitsluitend op afspraak gedaan, maar de camera is dan wel klaar terwijl je wacht.
Zorg wel dat de batterijen vol zijn.